Wino lubi ciszę, spokój i stałość warunków. Nie dziwi zatem, że już wieki temu ugruntowała się słuszna opinia, że wartościowe wina powinny być przechowywane w piwniczce. Dzięki odpowiedniej temperaturze (12-14 °C) wentylacji, wilgotności powietrza (65-80%) oraz ciszy, ciemności i braku wstrząsów w piwniczce, wino stabilnie dojrzewa, a nie psuje się.
To właśnie warunki piwniczne determinują subtelną granicę między przekwitaniem a optymalnym rozwojem wina wraz z upływającym czasem. Tradycyjna piwniczka gwarantuje utrzymanie jakości i wartości naszych cennych butelek, zwłaszcza tych wyjątkowych, mających wartość sentymentalną bądź inwestycyjną.
CZYM CHARAKTERYZUJĄ SIĘ PIWNICZKI TRADYCYJNE?
Będąc właścicielem tradycyjnej piwniczki na wino należy zwrócić szczególną uwagę na kilka zasadniczych aspektów, umożliwiających Twoim winom osiągnięcie ich pełnego potencjału:
TEMPERATURA I IZOLACJA
Ogólnie przyjmuje się, że wino powinno być przechowywane w temperaturze 10 – 14°C. Na prawdę jednak każdy gatunek wymaga innych warunków. I tak wina czerwone najlepiej leżakują w temperaturze 15 – 18°C, białe 10 – 15°C, różowe w 9 – 10°C. Najniższej temperatury wymagają wina musujące: 6 – 9°C. Wino przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze będzie dojrzewało zbyt szybko, a w niższej ten proces spowolni się.
Ściany w piwniczce powinny też być odpowiednio grube lub posiadać odpowiednią izolację aby zapobiec wahaniom temperatur w ciągu roku. Brak izolacji termicznej może powodować przemarzanie, co będzie się objawiać wilgocią i niepożądaną pleśnią na ścianach.
WILGOTNOŚĆ I WENTYLACJA
Należy też zwrócić uwagę na odpowiedni poziom wilgotności. W piwnicy na wino optymalna wilgotność powietrza powinna wynosić 65 – 80%. Zbyt niska powoduje kurczenie się korka w butelce i przedostawanie do jej wnętrza powietrza. To zaś może skutkować zmianą smaku wina, a nawet jego zepsuciem. Zbyt duża wilgotność powoduje kolei pojawienie się pleśni i pogorszenie jakości powietrza w piwnicy. Na dodatek spleśniałe lub odklejone etykiety uniemożliwią rozpoznanie gatunków wina. Jednym ze sposobów kontroli wilgotności w pomiesczeniu jest powieszenie wilgotnoś
ciomierza i postawienie dużego naczynia z wodą, gdy powietrze jest za suche lub rozsypanie na podłodze piasku, gdy jest zbyt wilgotno. W taki sposób nie da się jednak uzyskać optymalnych warunków. Dlatego najprostszym sposobem by kontrolować aby kontrolować temperaturę oraz wilgotność w pomieszczeniu w którym trzymamy wino jest zakup profesjonalnego klimatyzatora do piwniczek takiego jak EuroCave INOA
ZAPACHY
Butelki powinny znajdować się w pomieszczeniu, w którym nie są przechowywane żadne inne produkty. Wszystko, co może wydzielać jakikolwiek zapach stanowi zagrożenie dla naszego wina. Szczególnie „niebezpieczne” są wszelkiego rodzaju rozpuszczalniki, środki czyszczące, detergenty czy farby. Mimo iż szczelnie zamknięty, korek umożliwia wymianę niewielkiej ilości gazów. Z tego też powodu silne zapachy mogą dostać się do środka butelki zanieczyszczając smak oraz zapach wina.
ŚWIATŁO
Piwniczka idealna powinna być całkowicie zaciemniona. Należy chronić butelki przed bezpośrednim działaniem światła dziennego, jak również ograniczyć do minimum kontakt ze światłem sztucznym (szczególnie z jarzeniówkami). Większość butelek produkowana jest z kolorowego, ciemnego szkła, które w pewnym stopniu hamuje przenikanie światła do środka. Jednakże ochrona ta nigdy nie jest doskonała. W wyniku działania promieni ultrafioletowych, które wspomagają pochłanianie tlenu, smak i zapach wina mogą ulec pogorszeniu.
DRGANIA I WIBRACJE
Warto postarać się, by wino czekało na swój najlepszy czas w spokojnym, zacisznym i odosobnionym miejscu. Dojrzewający trunek nie lubi bowiem nie tylko gwałtownych ruchów, lecz także drgań i wibracji. Dojrzałym już winem czerwonym nie należy manewrować gwałtownie ze względu na możliwość poruszenia powstałym w procesie dojrzewania osadem. Regały muszą być stabilne i mieć taką konstrukcję, aby leżakujące butelki nie zsunęły się na podłogę.
ERGONOMIA
Bardzo ważne jest, aby wino przechowywać w odpowiedniej pozycji. A więc butelki powinny znajdować się w pozycji horyzontalnej, tak aby wino nawilżało korek. W przeciwnym razie korek może ulec wyschnięciu i rozszczelnieniu. Wino można przechowywać zarówno w drewnianych skrzynkach, jak i kamiennych czy betonowych półkach. Jednak w przypadku drewna należy sprawdzić jego wilgotność oraz czy nie ma w nim żadnych insektów. Najlepiej układać butelki etykietami do góry, aby móc bez problemu zidentyfikować każdą z nich. Co więcej czerwone wina powinny być położone wyżej, białe natomiast bliżej ziemi.
PRZECHOWUJ WINA ODPOWIEDZIALNIE
Będąc właścicielem piwniczki z winem warto przestrzegać przedstawionych zasad przechowywania, a znajdujące się w niej wina kiedyś z pewnością odwdzięczą się bogactwem smaków i aromatów nabranych przez lata leżakowania. Dlatego warto wspomóc się profesjonalnymi rozwiązaniami, takimi jak modułowe systemy regałów firmy EuroCave. Zostały one stworzone w celu dostosowania piwnicy do przechowywania wina w idealnych dla niego warunkach oraz optymalnego zagospodarowania piwnicznej przestrzeni, przy jednoczesnym zachowaniu pełnej stabilmości i bezpieczeństwa drogocennych butelek.