Dojrzewanie win – filozofia starzenia

W krajach o najwyższej kulturze stołu wino jest fundamentem. Gasi się nim pragnienie, serwuje się do posiłku na najbardziej rustykalnej prowincji, towarzyszy ono biznesowemu lunchowi, podejmuje się nim koronowane głowy. Wino nadaje się po prostu na każdą okazję.

Towarzystwo wina jest oczywiste. Wino uświetnia smak potraw, wino poprawia humor, wino tworzy atmosferę i nastrój. Powinniśmy, tak jak wielkie winiarskie narody, mieć zawsze pod ręką wino dopasowane do okoliczności.

Ponieważ wino samo w sobie jest dziełem, tak jak o obrazy i antyki należy o nie dbać! Wówczas będzie rosło w jakość, wyjątkowość oraz cenę.

Wino nie ma być stare, a dojrzałe i kompletne. Trzeba dysponować odpowiednią wiedzą i warunkami aby gronowy trunek mógł nam towarzyszyć latami i byśmy mogli uświetnić najważniejsze momenty w naszym życiu serwując coś absolutnie wyjątkowego.

Nasza kolekcja win ma gigantyczny potencjał estetyczny. Warto ubrać butelki w odopwiednią formę, która zachwyci każdego. Warto przebierać w rozwiązaniach, które uświetnią przestrzeń w naszym salonie, kuchni, gabinecie, czy piwnicy.

Wino lubi ciszę, spokój i stałość warunków. Nie dziwi zatem, że już wieki temu ugruntowała się słuszna opinia, że wartościowe wina powinny być przechowywane w piwniczce. Dzięki odpowiedniej temperaturze, wentylacji, wilgotności powietrza oraz ciszy, ciemności i braku wstrząsów w piwniczce wino stabilnie dojrzewa, a nie psuje się. To właśnie warunki piwniczne determinują subtelną granicę między przekwitaniem, a optymalnym rozwojem wina wraz z upływającym czasem. Tradycyjna piwniczka gwarantuje utrzymanie jakości i wartości naszych cennych butelek, zwłaszcza tych wyjątkowych mających wartość sentymentalną bądź inwestycyjną.

Dojrzewanie win

Cele Starzenia

Starzenie to proces przemiany właściwości wina umocowany w czasie. Niektóre wina nadają się do starzenia doskonale, a inne wcale. Jedne powinny otrzymywać idealne warunki do natychmiastowego serwowania, a inne ciszę i spokój. Kupując kilka win z tego samego rocznika część wypijamy od razu, a resztę systematycznie i przez lata. Niezwykle pasjonujące jest odkrycie, że nasz zakup sprzed lat właśnie teraz, po czasie odkrył swoje prawdziwe piękno. Pamiętajmy jednak, że bez zapewnienia winu odpowiednich warunków mże stać się dokładnie odwrotnie i z niesmakiem będziemy musieli pożegnać się z perełką naszej kolekcji.

Walory win starych

Wino starzone odpowiednio nabiera ogłady. Zaokrągla się w nim balans garbników i kwasowości oraz cukru szczątkowego. Koneserzy określają starzenie wina dążeniem do harmonni. Najdoskonalsze, najbardziej cenione wina to właśnie wina stare. Poprawne starzenie wina w odpowiednich warunkach winduje także jego cenę, w niektórych przypadkach wręcz ekstremalnie! Bo wino to także inwestycja.

Zasady Starzenia

Generalnie nie przechowujemy długo win białych (poza naturalnie słodkimi), a jedynie złożone wina czerwone i rocznikowe szampany. Młode, białe wino z upływem lat traci swoją świeżość, a walorów smakowych niestety nie nabiera. Co innego wino czerwone czy rocznikowy szampan. Te wina pięknie dojrzewają w odpowiednich warunkach. Na ich potencjał starzenia wpływa wiele czynników. Kwasy, garbniki, cukry resztkowe, taniny z beczek dębowych i alkohol są sprzymierzeńcami długowieczności wina. Do długiego leżakowania najlepiej nadają się wina muskularne, bogate, tęgie i taniczne.