Prawdopodobnie każdy słyszał o fakcie, że wino lubi czas. Pewnie wielu z Was myślało, że doskonale byłoby stworzyć swoją własną kolekcję win, gdzie przechowywane byłyby Wasze ulubione butelki i czekały na idealną okazję do ich zdegustowania. Gdzie wszystkie butelki byłyby dla Was łatwo dostępne, a całość byłaby prawdziwą ozdobą waszego domu. Nierealne marzenie? Nic z tego – to prostsze i łatwiejsze niż Wam się wydaję.

 Obiegowa mądrość głosi, że wino im starsze, tym lepsze – czy to prawda? Najprostsza odpowiedź na tak postawione pytanie brzmi – „to zależy”. Starzenie to proces przemiany właściwości wina umocowany w czasie. Niektóre wina nadają się do starzenia doskonale, a inne wcale. Jedne powinny otrzymywać idealne warunki do natychmiastowego serwowania, a inne ciszę i spokój. Kupując kilka win z tego samego rocznika część wypijamy od razu, a resztę systematycznie i przez lata. Niezwykle pasjonujące jest odkrycie, że nasz zakup sprzed lat właśnie teraz, po czasie odkrył swoje prawdziwe piękno. Pamiętajmy jednak, że bez zapewnienia winu odpowiednich warunków może stać się dokładnie odwrotnie i z niesmakiem będziemy musieli pożegnać się z perełką naszej kolekcji. Generalnie nie przechowujemy długo win białych (poza naturalnie słodkimi), a jedynie złożone wina czerwone i rocznikowe szampany. Młode, białe wino z upływem lat traci swoją świeżość, a walorów smakowych niestety nie nabiera. Co innego wino czerwone czy rocznikowy szampan. Te wina pięknie dojrzewają w odpowiednich warunkach. Na ich potencjał starzenia wpływa wiele czynników. Kwasy, garbniki, cukry resztkowe, taniny z beczek dębowych i alkohol są sprzymierzeńcami długowieczności wina. Do długiego leżakowania najlepiej nadają się wina muskularne, bogate, tęgie i taniczne. Trzeba pamiętać, że wino nie ma być stare, a dojrzałe i kompletne. Trzeba dysponować odpowiednią wiedzą i warunkami aby gronowy trunek mógł nam towarzyszyć latami i byśmy mogli uświetnić najważniejsze momenty w naszym życiu serwując coś absolutnie wyjątkowego.

Największe wina potrzebują kilkudziesięciu lat, żeby dojrzeć i odkryć swój ukryty potencjał. Ale żeby tak się stało, potrzebne są odpowiednie ku temu warunki. W domach winiarskich, zamkach, pałacach, wina leżakują od lat pod ziemią. Wiemy bowiem, że wino dojrzewa najlepiej w warunkach, które znajdujemy w takich właśnie naturalnych, podziemnych piwnicach. Te optymalne warunki to:

  • niezmienna przez okrągły rok temperatura na poziomie 10–14°C. W wyższej będzie dojrzewało zbyt szybko, niższa od wymienionej temperatura jest akceptowalna, spowolni jednak ona proces dojrzewania wina, co może stanowić problem jeśli chcemy napić się wyczekiwanych roczników za naszego życia.
  • odpowiednia wilgotność i wentylacja. W piwnicy na wino optymalna wilgotność powietrza powinna wynosić 65 – 80%. Zbyt niska powoduje kurczenie się korka w butelce i przedostawanie do jej wnętrza powietrza. To zaś skutkuje zmianę smaku wina, a nawet jego zepsuciem. Za duża wilgotność powoduje z kolei pojawienie się pleśni i pogorszenie jakości powietrza w piwnicy. Na dodatek spleśniałe lub odklejone etykiety uniemożliwią rozpoznanie gatunków wina.
  • brak obcych zapachów – butelki powinny znajdować się w pomieszczeniu, w którym nie są przechowywane żadne inne produkty. Wszystko, co może wydzielać jakikolwiek zapach stanowi zagrożenie dla naszego wina. Szczególnie „niebezpieczne” są wszelkiego rodzaju rozpuszczalniki, środki czyszczące, detergenty czy farby. Korek mimo iż szczelnie zamknięty, umożliwia wymianę niewielkiej ilości powietrza. Z tego też powodu silne zapachy mogą dostać się do środka butelki zmieniając niekorzystnie smak oraz zapach wina.
  • brak ekspozycji na światło – Piwniczka idealna powinna być całkowicie zaciemniona. Należy chronić butelki przed bezpośrednim działaniem światła dziennego, jak również ograniczyć do minimum kontakt ze światłem sztucznym (szczególnie z jarzeniówkami). Większość butelek produkowana jest z kolorowego, ciemnego szkła, które w pewnym stopniu hamuje przenikanie światła do środka. Jednakże ochrona ta nigdy nie jest doskonała. W wyniku działania promieni ultrafioletowych, które wspomagają pochłanianie tlenu, smak i zapach wina mogą ulec pogorszeniu.
  • brak drgań czy wibracji – Dojrzewające wino nie lubi gwałtownych ruchów, drgań i wibracji. Z dojrzałym czerwonym winem należy obchodzić się delikatnie, aby powstałym w procesie dojrzewania osadem nie zmętnić trunku. Wstrząsanie butelką może poważnie zaburzyć biochemiczną strukturę dojrzewającego wina i w rezultacie zepsuć pożądane aromaty.

Wiedząc już, jakie warunki do przechowywania wina powinniśmy stworzyć, mamy dwa rozwiązania. Możemy zdecydować się na zbudowanie takiej piwnicy tradycyjnej, lub na rozwiązanie nowoczesne, czyli zamknięcie warunków tradycyjnej piwnicy, w nowoczesnej szafie na wina. Decydując się na stworzenie piwnicy, niezależnie od jej rodzaju warto mieć u boku solidnego partnera i takim właśnie partnerem jest francuska firma EuroCave. Przed 40 laty francuska firma EuroCave była pionierem i liderem na rynku. Firma ta od 1976 roku specjalizuje się w produkcji urządzeń do przechowywania i serwowania win. Głównym celem założycieli firmy było stworzenie specjalistycznego produktu, który zabezpieczy i podniesie jakość wina tak, aby jego miłośnicy mogli w pełni rozkoszować się swoja pasją. W ciągle zmieniającym się świecie firma dbała o to, aby rozwijać markę oraz zharmonizować jej tożsamość i wartości takie jak:

  • radość z degustacji wina
  • dbałość o jakość przechowywanych win
  • uniwersalność i niezawodność
  • połączenie nowoczesnej technologii z tradycją i kulturą.

Współcześnie marka EuroCave obecna jest na całym świecie. Wspierana przez sieć profesjonalnych dystrybutorów oraz wyszkolonych doradców sprzedażowych. Po niemal 40 latach EuroCave wciąż jest światowym liderem i synonimem łączącym prestiż, tradycję i nowoczesność. Urządzenia EuroCave rekomenduje Robert Parker, to nazwisko właściwie zwalnia z konieczności opisywania zalet tych urządzeń miłośnikom win.

Osoby chcące stworzyć piwnicę tradycyjną, znajdą w ofercie EuroCave różnego rodzaju regały modułowe, oraz klimatyzatory tworzące idealne warunki do przechowywania win. Zestaw taki pozwala zamienić dowolne pomieszczenie w profesjonalną piwnicę w idealnymi warunkami do przechowywania. Natomiast miłośnicy bardziej nowoczesnych rozwiązań znajdują w ofercie szafy na wina – technologiczne cuda w postaci mebli zaprojektowanych od podstaw z myślą o przechowywaniu i serwowaniu wina, jako głównej funkcji użytkowej. Są one zaprojektowane w taki sposób, aby każdy – nawet najbardziej wymagający klient – mógł zrealizować swoje marzenia o posiadaniu kolekcji win, nie posiadając osobnego, przeznaczonego do tego pomieszczenia. Producent oferuje różne linie tych urządzeń,  strefy temperatur, obudowy (drewno, skóra, stal nierdzewna, etc), drzwi, rodzaje półek czy wysokości. Pomyślano również o rozwiązaniach umożliwiających zabudowę szaf w ekskluzywnych meblach z drewna dębowego lub bukowego. Jeżeli macie ochotę bliżej zapoznać się z tymi urządzeniami zajrzyjcie na stronę „OFERTA” albo odwiedźcie nasz Showroom w Warszawie lub Poznaniu.