Vademecum

Zapachy

Piwniczka tradycyjna:

Butelki powinny znajdować się w pomieszczeniu, w którym nie są przechowywane żadne inne produkty. Wszystko, co może wydzielać jakikolwiek zapach stanowi zagrożenie dla naszego wina. Szczególnie „niebezpieczne” są wszelkiego rodzaju rozpuszczalniki, środki czyszczące, detergenty czy farby. Korek mimo iż szczelnie zamknięty, umożliwia wymianę niewielkiej ilości powietrza. Z tego też powodu silne zapachy mogą dostać się do środka butelki zmieniając niekorzystnie smak oraz zapach wina.

|Jeśli jesteśmy posiadaczem specjalistycznej winiarki, to powinna być na tyle szczelna tak skonstruowana aby zapewnić pełną ochronę przed tego typu szkodliwymi czynnikami.

Piwniczka nowoczesna - winiarka: (na przykładzie rozwiązań EuroCave)

W winiarkach EuroCave otwór przez który powietrze dostaje się do szafy, jest wyposażony w filtr węglowy, który oczyszcza powietrze i zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Podobnie jak w naturalnej piwnicy, ten "efekt oddychania" zapewnia stałą i stopniową odnowę powietrza i zapobiega rozwojowi pleśni. 


Filtr węglowy należy wymieniać raz w roku, aby zachować jego właściwości filtracyjne.
UA-87592430-1