Vademecum

Wilgotność powietrza



Piwniczka tradycyjna:

W piwnicy na wino optymalna wilgotność powietrza powinna wynosić 65 - 80%.

Zbyt niska powoduje kurczenie się korka w butelce i przedostawanie do jej wnętrza powietrza. To zaś skutkuje zmianę smaku wina, a nawet jego zepsuciem. Za duża wilgotność powoduje z kolei pojawienie się pleśni i pogorszenie jakości powietrza w piwnicy. Na dodatek spleśniałe lub odklejone etykiety uniemożliwią rozpoznanie gatunków wina.

Najprostszym sposobem by kontrolować wilgotność jest powieszenie higrometru. W przypadku powietrze jest za suche można postawić duże naczynie z wodą lub rozsypać piasek na podłodze gdy jest zbyt wilgotno. W taki sposób nie da się jednak uzyskać stałych warunków. Dlatego najlepiej zakupić profesjonalne urządzenie, które utrzyma w piwnicy optymalną wilgotność i wentylację. Np. Klimatyzator INOA

Na stabilizacje wilgotności świetnym rozwiązaniem jest także wysypanie podłoża specjalnym żwirkiem, co może być też dodatkowym walorem estetycznym.

Piwniczka nowoczesna - winiarka: (na przykładzie rozwiązań EuroCave)

Butelki muszą być przechowywane w warunkach o prawidłowej wilgotności, która jest niezbędna dla zachowania elastyczności i szczelności korków. Idealny poziom wilgotności przekracza 50%, aby zapobiec wysuszeniu korków, co mogłoby pozwolić powietrzu na przedostanie się do butelki, powodując nieodwracalne utlenianie wina. 

Dlatego winiarki EuroCave wyposażone w system "Hygro +", który gwarantuje stały poziom wilgotności powyżej 50%. Naturalna wilgoć w powietrzu skrapla się na specjalnych aluminiowych ścianach szafy, których wytłoczona powierzchnia przechwytuje krople wody, aby równomiernie rozprowadzać wilgoć, kontrolowaną przez gliniany wkład kulowy. Umieszczony po przeciwnej stronie, precyzyjny czujnik mierzy poziom wilgotności. Wreszcie szafy Eurocave to jedyne szafy z automatycznym wyświetlaczem i systemem alarmowym poziomu wilgotności.
UA-87592430-1