Vademecum

Starzenie



Cele starzenia:


Starzenie to proces przemiany właściwości wina umocowany w czasie. Niektóre wina naają się do starzenia doskonale, a inne wcale. Jedne powinny otrzywać idealne warunki do natychmiastowego serwowania, a inne ciszę i spokój. Kupując kilka win z tego samego rocznika część wypijamy od razu, a resztę systematycznie i przez lata. Niezwykle pasjonujące jest odkrycie, że nasz zakup sprzed lat właśnie teraz, po czasie odkrył swoje prawdziwe piękno. Pamiętajmy jednak, że bez zapewnienia winu odpowiednich warunków mże stać się dokładnie odwrotnie i z niesmakiem będziemy musieli pożegnać się z perełką naszej kolekcji.

Walory win starych:

Wino starzone odpowiednio nabiera ogłady. Zaokrągla się w nim balans garbników i kwasowości oraz cukru szczątkowego. Koneserzy określają starzenie wina dążeniem do harmonni. Najdoskonalsze, najbardziej cenione wina to właśnie wina stare. Poprawne starzenie wina w odpowiednich warunkach winduje także jego cenę, w niektórych przypadkach wręcz ekstremalnie! Bo wino to także inwestycja.

Zasady starzenia:

Generalnie nie przechowujemy długo win białych (poza naturalnie słodkimi), a jedynie złożone wina czerwone i rocznikowe szampany. Młode, białe wino z upływem lat traci swoją świeżość, a walorów smakowych niestety nie nabiera. Co innego wino czerwone czy rocznikowy szampan. Te wina pięknie dojrzewają w odpowiednich warunkach. Na ich potencjał starzenia wpływa wiele czynników. Kwasy, garbniki, cukry resztkowe, taniny z beczek dębowych i alkohol są sprzymierzeńcami długowieczności wina. Do długiego leżakowania najlepiej nadają się wina muskularne, bogate, tęgie i taniczne.
UA-87592430-1