Vademecum

Piwniczka Tradycyjna czy Nowoczesna?

PIWNICZKA TRADYCYJNA



Wino lubi ciszę, spokój i stałość warunków. Nie dziwi zatem, że już wieki temu ugruntowała się słuszna opinia, że wartościowe wina powinny być przechowywane w piwniczce. 

Dzięki odpowiedniej temperaturze (12-14⁰C) wentylacji, wilgotności powietrza (50-75%) oraz ciszy, ciemności i braku wstrząsów w piwniczce wino stabilnie dojrzewa, a nie psuje się. To właśnie warunki piwniczne determinują subtelną granicę między przekwitaniem, a optymalnym rozwojem wina wraz z upływającym czasem. 

Tradycyjna piwniczka gwarantuje utrzymanie jakości i wartości naszych cennych butelek, zwłaszcza tych wyjątkowych mających wartość sentymentalną bądź inwestycyjną.


PIWNICZKA NOWOCZESNA



Dzisiaj, jeśli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami piwnicy posiadającej odpowiednie warunki, trudno wyobrazić sobie budowę podziemnych pomieszczeń służących do przechowywania wina. Nakłady czasu i środków byłyby ogromne.

Czy zatem można stwierdzić, że nie mając piwnicy jesteśmy skazani na pozostawienie starzenia win w sferze marzeń? Na szczęście nie. 

Ostatnimi czasy, co nie dziwi, wielką popularność zdobywają tzw. mobilne piwniczki na wina czyli tzw. winiarki. Jest to novum przenoszące idealne warunki piwniczne do gabarytu i estetyki eleganckiej szafy, którą można swobodnie ustawić dosłownie wszędzie, w salonie, gabinecie, spiżarni czy kuchni. Dodatkowo możemy określić jej wysokość, pojemność, zakres temperatur, wyposażenie a nawet kolor i materiał obudowy zewnętrznej. 

Od dziś każdy miłośnik wina może stać się szczęśliwym posiadaczem własnej kolekcji win stojącej tuż obok, dosłownie na wyciągnięcie ręki.
UA-87592430-1