Vademecum

Temperatura i Izolacja



Temperatura to podstawa. Temperatura jest ważna na każdym etapie życia wina, przy produkcji, przechowywaniu, starzeniu i serwowaniu. Różne wina maja różne wymagania. Ogólnie rzecz biorąc powinna być stała i raczej niska. Zwykła lodówka czy piwnica nie zapewniają odpowiednich okoliczności dla naszej kolekcji. Konieczne jest skorzystanie z rozwiązań sprzętowych, które zapewniają winom bezpieczeństwo i dają mu rozwijać się do odpowiedniej jakości. Już teraz przestało to być problemem, możemy czerpać z wspaniałej gamy klimatyzatorów, winiarek, szaf, gablot, stelaży czy wine barów. Istnieją rozwiązania dedykowane tylko i wyłącznie winom i nie będące kompromisem kosztem jakości.

Temperatura pokojowa dziś i kiedyś:

Pamiętajmy, że pojęcie temperatury pokojowej, którą wino rzekomo lubi, jest względne. Owszem, lubiło ją wieki temu, kiedy otoczeniu grubych, ceglanych ścian zamkowej piwnicy temperatura wynosiła 15 stopni przez całą dobę i cały rok. Dzisiejsza temperatura pokojowa na poziomie 21 stopni to dla wina wyrok. Konieczne jest zatem zadbanie o odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza, co w kontekście obecnej oferty rynkowej nie jest już problemem.

Wpływ na starzenie:
 
Ogólnie przyjmuje się, że wino powinno być przechowywane w temperaturze 10 - 14°C. Na prawdę jednak każdy gatunek wymaga innych warunków. I tak wina czerwone najlepiej leżakują w temperaturze 15 - 18°C, białe 10 - 15°C, różowe w 9 - 10°C. Najniższej temperatury wymagają wina musujące: 6 - 9°C.

Generalnie, im temperatura wyższa tym szybsze dojrzewanie wina, a im szybsze i dynamiczniejsze dojrzewanie tym mniej czasu na starzenie. Ciężkie wino czerwone potrzebuje lat na ujawnienie całego swojego charakteru i wszystkich cech.Musimy zapewnić mu komfort nawet przez dekady aby uzyskać trunek wyjątkowy i cenny. Przy nieodpowiednich warunkach osiągniemy wino przejrzałe lub przy odrobinie szczęścia niedojrzałe. Poświęćmy naszej kolekcji nieco troski!

Wpływ wahań temperatury powietrza:

Skoki temperatur utrudniają sedymentację osadu i są bardziej szkodliwe dla win czerwonych niż białych oraz dla ciężkich aniżeli lekkich. Wahania temperatur mają wpływ na zmętnienia i szkodzą barwie trunku. Powodują także pojawianie się nieprzyjemnych goryczy, które potrafią całkowicie przykryć swoją intensywnością tak poszukiwane przez nas wszystkich szlachetne taniny.



Piwniczka tradycyjna:

O ile w piwniczcze nowoczesnej czyli tzw. winiarce problem ten nie występuje to w piwniczcze tradycyjnej ściany powinny być odpowiednio grube lub posiadać odpowiednią izolację aby zapobiec wahaniom temperatur w ciągu roku. Brak izolacji termicznej może również powodować przemarzanie, co będzie się objawiać wilgocią i niepożądaną pleśnią na ścianach.

Piwniczka nowoczesna - winiarka: (na przykładzie rozwiązań EuroCave)

Nawet jeśli idealna temperatura do przechowywania wina wynosi od 10°C do 14°C, zakres temperatur urządzeń EuroCave jest bardzo szeroki, od 5°C do 22°C, co pozwala przechowywać białe wino lub Szampana w gotowości do spożycia w 5°C lub czerwone Bordeaux w 18°C. 

Oryginalny system grzewczy "Twin Process" (podwójny obieg ciepły/zimny) firmy EuroCave odtwarza specyficzy klimat najlepszych naturalnych piwnic. Dzięki czujnikom o wysokiej precyzji, proces "Twin Process" realizuje w czasie rzeczywistym poprawki wymagane do utrzymania idealnej temperatury, wytwarzając ciepłe lub zimne powietrze, aby zapobiec wahaniom temperatury wewnątrz winiarki. w ten sposób zapewniona jest stała temperatura wewnątrz urządzenia niezależnie od warunków zewnętrznych (od 0 ° - 35 ° c). Jednolita temperatura jest utrzymana dzięki ściankom ze specjalnego aluminium zapewniającego bardzo efektywne przewodnictwo cieplne. 

Winiarki EuroCave posiadają też skuteczne systemy izolacji zapobiegające wahaniom temperatury, a tym samym gwarantujące stabilność termiczną oraz zmniejszone zużycie energii.

CQI (Cellular Quality Insulation) izolacja o dużej gęstości, w połączeniu ze znaczną grubością ścianek (5 cm), tworzy podwójną barierę termiczną zapewniającą optymalną ochronę przed zmianami temperatury. System kontroli termicznej "Twin Process" jest w ten sposób mniej eksploatowany, co powoduje znaczne oszczędności energii. Aby zapewnić optymalną izolację, wszystkie szafy EuroCave są wyposażone w uszczelkę magnetyczną, która zapewnia szczelne zamknięcie drzwi. 



Bezpieczne i zaawansowane technicznie drzwi

Zarówno drzwi szklane z ramą oraz szklane pełne produkowane przez EuroCave składają się z dwóch 4 mm tafli hartowanego szkła. Są one oddzielone szczeliną wypełnioną gazem argonowym. Taka konstrukcja zapewnić optymalną izolację termiczną oraz dodatkową ochronę przed szkodliwymi promieniami UV (blokada 97% promieniowania UV). Kolejną zaletą takiego rozwiązania jest zminimalizowanie ryzyka kondensacji wilgoci na zewnątrz urządzenia.
UA-87592430-1